- Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği ve buna yakın diğer bilim dalları hızla değişmekte ve gelişmektedir. Bu değişim ve dönüşümü yakalamak, ilgili bölümlerde, lisans ve lisansüstü programlarında yaşanan sorunlara çözüm bulmak ve ülkemizin geleceğine katkı sağlamak amacıyla 29 yıldır Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları (BMBB) toplantıları düzenlenmektedir. Bu yıl BMBB toplantılarının 39. su düzenlenecektir. Bu toplantılarda üretilen yararlı sonuçların yalnızca bölüm başkanlarına değil tüm akademisyenlere aktarılması için BMBB toplantıları ile birlikte Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği (UBMK) konferanslarının düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu yılki10. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı (UBMK 2025) 17-18-19 Eylül 2025 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecektir.
- Konferansa gönderilen her bildiri, bildiri konuda uzman en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Hakem onayından geçen bildiriler için benzerlik araştırması yapılmaktadır. Bu aşamaları geçen bildiriler konferans programına katılmaktadır. Konferansta sunulan bildiriler, IEEE Xplore’un kapsam ve kalite gerekliliklerinin karşılanması koşuluyla IEEE Xplore’da yayımlanmaktadır.
- Üniversite-Sanayi işbirliğini artırmak amacıyla, sanayi kuruluşlarında yapılan Ar-Ge nitelikli çalışmaların sonuçlarının sunulacağı bildiriler de konferansta sunulabilir. UBMK Konferanslarında sunulan bildiriler farklı dergilerde yayımlanmaktadır. İlgili Kurul tarafından seçilmiş olan bildirilerek genişletilerek dergilerde yayımlanabilmektedir. Şu an için anlaşma yapılan dergilerden bazıları şunlardır: ABV Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi (TR-DİZİN), International Journal of Information Security Science (TR-DİZİN, EBSCO).
- Konferans BMBB Kurulu ve Akademik Bilişim Vakfı (ABV) tarafından İTÜ, Gazi Üniversitesi ve Atılım Üniversitesinin işbirliği ile İstanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenmektedir.
- Konferansa ülkemizdeki ve yurt dışındaki Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölüm başkanları katılmaktadırlar.
- UBMK konferansının temel amacı bilgisayar bilimleri ve mühendisliği alanında bilgi paylaşımını artırmak, daha nitelikli ArGe ve odaklı çalışmalar yapılmasını desteklemek ve en önemlisi işbirliklerinin artırılmasına katkı sağlamaktır. Bu nedenle konferansın gelirleri bu amaçlar için kullanılmakta ve katılım ücretleri en düşük düzeyde tutulmaktadır. Konferans gelirleri, IEEE’ye toplu ve bildiri başına ödenen paralar, konferansın tanıtımı ve düzenlemesi, davetli konuşmacı masrafları, konferans sırasındaki yemek ve ikramlar, altyapı giderleri ve vergiler gibi genel giderlere harcanmaktadır.
- Akademik Bilişim Vakfı (ABV) uluslararası konferansın belirlenen amaçlara katkı sağlaması için mali konularda destek vermektedir.
-
Konferansta sunulan ve belirli ölçütlere göre seçilen bildiriler için En İyi Bildiri Ödülleri aşağıdaki başlıklarda verilmektedir;
– En iyi akademik bildiriler (lisans öğrencisi)
– En iyi akademik bildiriler (lisans üstü öğrencisi)
– En iyi akademik bildiriler (sanayi kuruluşları)
– En iyi akademik bildiriler (genel)
Konferansa bildiri ile katılan öğrenciler desteklenmektedir. 1 Eylül 2025’e kadar istekte bulunan;
-
- IEEE öğrenci kulübü üyesi 12 öğrenci ile
- Farklı üniversitelerden katılan 6 öğrencinin katılım ücreti karşılanacaktır
- IEEE üyeleri için katılım ücretinde indirim sağlanmaktadır. Ayrıca ABV, TBD, BMO ve EMO üyelerine de indirimli katılım ücreti sağlanmaktadır.
- BMBB Kurulu olarak doğamızı ve çevremizi önemsiyoruz. Yeşil Mutabakatı destekliyor ve bu kapsamda etkinliklerimizi yürütüyoruz.
– Konferansa katılanların adına etkinliğin düzenlendiği bölgede fidan dikilmektedir.
– Sıfır karbon hedefine ulaşmak ve yaşanılabilir bir dünya oluşturmak için katılımcılara verilen tüm belgeler sayısal biçimde sunulmakta, zorunlu olmadıkça kağıt kullanılmamaktadır.
- UBMK-2025 konferansı yüz yüze olacak şekilde düzenlenmektedir. Ancak yurt dışından katılanlarda, sınırlı sayıda ÇEVRİMİÇİ “Uzaktan Erişim” olanağı sağlanmaktadır.
Konferansın yapıldığı her ilde;
– Sanayi, ticaret ve meslek odaları ile işbirliği yapılmakta, odaların isteklerine göre özel gündemli toplantılar düzenlenmektedir.
– Yerel yönetimler ile BMBB Kurulunun birikimlerini aktarmak üzere toplantılar BT toplantıları düzenlenmektedir.
Konferans kapsamındaki “Açılış Konuşmaları”, “Davetli Konuşmacıların Konuşmaları” ve “Kuruluşların ArGe Sunumları” BMBB Kurulu Youtube Kanalı üzerinden yayımlanmaktadır. Kanal adı “BMBB Kurulu” olup kanal herkese açıktır.
Her türlü soru ve önerilerinizi [email protected] adresine yazabilirsiniz.
-
- Bildiri gönderme son günü : 30 Haziran 2025
- Yazarlara bildirilerini düzeltmeleri için uyarı göndermeye başlama : 14 Temmuz 2025
- Bildiriyi basıma uygun biçime getirmenin son günü : 11 Ağustos 2025
- Bildiri kabul yazısının gönderilmesi son günü : 25 Ağustos 2025
- Erken kayıt için son gün : 25 Ağustos 2025
- Kabul edilmiş bildiriler için ödemenin son günü : 25 Ağustos 2025
- Ayrıntılı konferans programının açıklanması : 1 Eylül 2025
- Konferans günleri : 17-18-19 Eylül 2025
- Konferans yemeği : 18 Eylül 2025
- Konferans sosyal program : 20 – 21 Eylül 2025
Konferansın amacı; Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Yapay Zeka ve Veri Bilimi, Bilgi Güvenliği Mühendisliği ve benzer alanlarda çalışan akademisyenler, araştırmacılar, kamu ve özel sektör çalışanlarını bir araya getirmek, yapılan yeni ve farklı araştırmaları, çalışmaları, uygulamaları ve düşünceleri paylaşmaktır.
• Bilgisayar Bilimleri Eğitimi
• Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi
• Bilgisayar Mühendisliğinde Yeni Eğilimler
• Yüksek Öğretimde Kalite ve Akreditasyon
• Ülke Stratejileri ve Politikaları
• Bilişim Sistemlerinde Sertifikasyon ve Denetim
• Mühendislik ve Sosyal Sorumluluk
• Yazılım Mühendisliği Eğitimi
• Afet Yönetiminde Bilişim Teknolojileri